Deze fontein in Leeuwarden gelegen midden op het Europaplein.  Is een kunstwerk van Wiersma Fokma.  De fontein is opgericht in 1964, en heeft een revitalisatie ondergaan in 1995.  De fontein was uitgerust met een pomp voorzien van een 22 Kw motor.

Ik heb op verzoek van de gemeente Leeuwarden de installatie bekeken, e.e.a. opgemeten en een voorstel gedaan, een advies geschreven waarmee  op het gebruik van stroom aardig bezuinigd kon worden.

Een dergelijk advies kost ca 1100 euro ex BTW.  Dat is dan alleen een advies  zonder begeleiding van de installateur die de renovatie of vervanging uit gaat voeren.     Dergelijke opdrachten zijn geen grote opdrachten, maar wel hele leuke opdrachten. Hiermee kan ik laten zien dat rekenwerk en ervaring lonend zijn, en op korte termijn al rendement opleveren.

Deze fontein ging terug van 22 Kw naar 7,5 Kw. Dit is een behoorlijke besparing op de energie rekening.   Een dergelijke besparing in energie is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar gemiddeld is er wel een besparing van ca 30% te vinden in de meeste installaties.                                             Zeker bij de werken uit de jaren 60 en 70.

Gebleken is, dat in het jaar 2012  er een besparing is geweest in energie gebruik van 17 500 KwH